Zašto je voda uopće tvrda?

Budući da više od 60 posto vode na zemlji predstavljaju podzemne vode, one prolaze kroz stijene i tla kupeći usput minerale, uključujući kalcij i magnezij. Ova dva kontaminanta proizvode ono što se obično naziva "tvrdoća" vode.

Tvrda voda se može lako otkriti, čak i kad osoba održava osobnu higijenu kao što je pranje kose, ili kroz izgled instalacija i kućanskih aparata ili promjena u troškovima grijanja bojlera. Također se mora primijetiti kako upotreba tvrde vode za pranje čini tvrdom i hrapavom odjeću i kosu, isušuje kožu jer kamenac može začepiti pore na koži, mijenja ukus jela i pića. Osim toga zahtjeva veće količine sapuna i deterdženata za pranje odnosno za perilice rublja. Za ovo posljednje može se podvući, kako upotreba meke vode omogućuje značajno smanjenje količine deterdženta, posljedica čega je smanjenje količine otpadnih voda, što je velika prednost u zaštiti okoliša.

U područjima gdje je voda tvrda ili veoma tvrda, lokalni komunalni sustavi vode mogu neznatno omekšati vodu. Omekšavanje vode za kućanstva je opravdano u ekonomskom smislu, jer omekšava samo vodu koja se koristi za pranje, čišćenje i ostale kućne potrepštine. Omekšavanje središnjeg vodoopskrbnog pogona je skupo, jer se omekšava sva voda, uključujući i onu koje se koristi za borbu protiv požara, zalijevanje parkova i čišćenje ulica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *