Da li su svi omekšivači isti i koji kapacitet da odaberem?
Svi ovi sistemi imaju istu funkciju, a kapaciteti i modeli ovise o veličini objekta, broju osoba ili gostiju, o tome da li je potreban kontinuiran rad koji zahtijeva ugradnju dupleksa ili tripleksa, kolika je ulazna tvrdoća vode i koliku tvrdoću treba dobiti na izlazu ...
Ispravan odabir omekšivača može se izvršiti na osnovu slijedećih značajki:
- Protok
- Ciklus
Maksimalni protok
Obično je izražen u m3/h (za US sustav 1m3/h = 4.4 GPM)
Ciklus
Izražen u m3 x oFr (kubni metar po Francuskom stupnju). Utvrđuje kapacitet izmjene omekšivača. Pojednostavljeno, to podrazumijeva količinu vode (u m3) koju omekšivač može tretirati za svaki oFr tvrde ili neprerađene vode, između dvije regeneracije.
Ciklus svih NOBEL omekšivača kao i brzina protoka i nivo regeneracije su konstruirani u skladu sa smolama preporučenim od strane proizvođača, za najveći kapacitet izmjene i najduži radni vijek smola.
Pored navedenoga važno je znati:
- Materijal posude koja sadrži smole
- Tip oblaganja posude (je li od čelika)
- Usluga protoka
- Operativni maksimalni pritisak
- Temperatura vode
- Ciklus u m3 x oFr
- Tip hidraulične automatske kontrole ( pojedinačni ventil ili multi-protočni ventili)
- Tip automatske kontrole (vrijeme, zapremina, vrijeme/zapremina)
- Pojedinačni ili dvojni sistem
Leave a Reply